Att synas och höras på sociala medier är något som många ser som ett måste idag. Vi delar bilder på Instagram, filmer på Facebook och både filmer och bilder på Snapchat. Det anses som lite konstigt att beskriva hela sin dag på Facebook, och Instagram är minst sagt begränsat eftersom det känns lite störande att ladda upp alla semesterbilder i en följd. Snapchat är mer personligt och bör väl främst användas med vänner och familj. Vill man däremot ha väldigt fria tyglar, kunna berätta och visa mer av sin vardag och få tillfälle att tala fritt ur hjärtat så är en blogg ett väldigt bra alternativ. Men vad är en blogg egentligen?

Ordet “blogg” har väl de flesta hört någon gång vid det här laget, men vad är det egentligen för något? Ja, nästan precis vad du vill att det ska vara, faktiskt. Det kan vara en plats där du delar med dig av semesterbilderna, dina träningsresultat, middagsrecept, lydnadskurserna med din hund, personliga tankar, inredning, musik, poesi eller ett hjälpmedel för ditt företag. Som sagt, det är du själv som väljer vad du vill använda din blogg till.

På en blogg laddar man upp ett inlägg fyllt av exempelvis bilder, text eller film. För den delen kan man ha med alla tre i ett enda inlägg. På så sätt är en blogg väldigt personlig och man kan själv välja vad man vill visa och skriva. Man kan nischa den och följa ett bestämt tema, eller så kan den kort och gott handla om ens vardag. Man väljer själv.

Det fungerar som så att man registrerar en blogg på någon av de olika domäner som erbjuder den möjligheten, och sedan är det bara att börja! Man kan designa sin egen blogg och göra den helt unik, eller så kan man använda sig av befintliga mallar och ändå få en väldigt snygg och stilren blogg. När man är nöjd med bloggens utseende är det bara att sätta igång med det första inlägget.

Din blogg finns sedan på internet, och den är tillgänglig för alla, om du inte väljer att lösenordsskydda den. Då är det endast de som har ditt lösenord som kan läsa den. Då kan du givetvis inte vänta dig någon större trafik till din blogg, men det kanske du inte vill ha heller, kanske vill du bara dela bloggen med dina närmaste.

En blogg kan fungera som din dagbok på nätet, där du kan låta folk lära känna dig genom dina texter, bilder och filmer eller bara skriva av dig om sådant du tycker är roligt, tråkigt, fantastiskt eller jobbigt.

Att skaffa en blogg är gratis och vem som helst kan göra det. Det finns många olika bloggportaler att välja mellan och ett tips är att testa några olika för att hitta den som passar dig bäst.