Det räcker inte med att skriva några blogginlägg och tro att läsarna kommer av sig själv. Så fungerar det inte. Man måste berätta på olika sätt att bloggen finns. Du behöver inte berätta det muntligen utan du kan till exempel sprida nyheten om bloggen genom djungeltrumman, d.v.s. sprid ryktet via sociala medier. Och så måste du pinga bloggen. Det innebär att du registrerar bloggen på olika pingmotorer. Det är sökmotorer med fokus på bloggar. Twingly och Pingomatic är två såna sökmotorer men det finns hur många som helst. Pingler är en tjänst som pingar hos flera sökmotorer samtidigt. Vissa såna här aktiviteter måste man ägna sig åt annars vet ingen om att bloggen finns. Att kommentera hos andra bloggare är också en bra metod att sprida länken till sin egna blogg. Det viktigaste du gör är dock att fylla på mitt nytt innehåll. Ju mer och intressantare innehåll, ju gladare blir både sökmotorerna och besökarna.

Länkarbete och sökmotorer

Ett annat sätt att komma ut med informationen och länken till sin egna blogg är att anmäla sig till olika forum.När man kommenterar så ser man till att flagga med sin bloggadress. Blogg.se är en tjänst för bloggar där man absolut ska registrera sig. Denna bloggportal listar deras bästa bloggar så är din blogg bra får du värdefull marknadsföring där. Att få ut länken till sin blogg på så många sidor och sociala media som möjligt är ett måste för att attrahera nya besökare. Inte för dem du attraherar direkt via länkarna utan genom att alla länkar sammanlagt hjälper din blogg att klättra högt hos sökmotorerna. Det handlar alltså om teknik, metoder för att få fart på sökmotorerna vilket är a och o för framgångarna för den egna bloggen. Man måste även ha tålamod. Länkarbetet är viktigt i början men det kan ta tid, kanske år, innan man ser verkliga effekter på sökmotorerna från det länkarbete man gjort. Det är skönt att veta att ingen länk placeras ut i onödan.

Bilder och intressant innehåll

Det viktigaste man gör för att nå ut till besökare är att skriva bra och förse med intressant innehåll. Bilder är också viktiga. Det ser man på sociala medier som Instagram och Pinterest där det framförallt är bilderna som intresserar följarna. En annan bra ide är att nischa sig mot ett specifikt ämne och faktum är att ju smalare nisch dess bättre. Det kan vara en nisch som är fokuserad på trädgård och att tipsa om billiga utemöbler på nätet till exempel. Skriver man om ditten och datten och siktar vitt och brett så är det sällan man får träff. Det beror på att varken läsare eller sökmotorer vet vad din blogg handlar om och det är få som tar sig tid att undersöka saken. Att ha ett fokus, en speciell nisch, är bra. Då kan du skriva om sånt som verkligen intresserar dig, det är bra av den enkla anledningen att då tröttnar du inte på att skriva.