Ordet ekonomi betyder att hushålla med resurser. Det är vad det för många handlar om i vardagen, att få ihop ekonomin och ändå ha ett drägligt liv. Vissa är bättre på det där att hushålla på pengar och andra mindre bra och andra kanske blir alldeles för snåla. Man behöver hitta en jämn balans i livet där ekonomin fungerar bra samtidigt som man kan leva med en bra standard. Vad som är en bra standard varierar från person till person. För den som vill börja spara pengar finns det många bra tips och trix att ta till sig av. En sån klassisk sak är att ha med sig matlåda till jobbet varje istället för att varje dag gå ut och äta lunch. En hemlagad lunch kan hamna på runt en tjuga i snitt per dag och den som går ut och äter får betala runt nittio kronor. Det blir nästan 1500 kronor i månaden som man spar på en enkel sak.

Lär dig om ekonomi

I många dagstidningar har en egen avdelning för just ekonomi. Här kan också den som inte är så insatt i området lära sig mycket genom att läsa igenom vad som är på gång och vad som har hänt. Men man behöver också lära sig mer om sin egen ekonomi för att på bästa sätt kunna spara pengar. Ett bra sätt här är att sätta sig med sitt kontoutdrag och se post för post var pengarna går varje månad. Kanske är det en latte på vägen till bussen varje dag och något litet snacks på eftermiddagen som inhandlas. Många bäckar små som man brukar säga så kostar såna här små saker mer än vad man tror. Genom att först lära sig om sin egen ekonomi kan man sedan också ta tag i den. En annan sak är att hela beloppet som kommer in på kontot när lönen kommer behöver man inte spendera. Ha en stående överföring till ett sparkonto så hinner du inte ens reflektera över att beloppet ens har funnits.

Vad är chekkredit?

En annan sak man kan tänka på är att lära sig om sådant som checkkredit och om man har det själv. Det innebär att när pengarna är slut på kontot så kan man ändå fortsätta handla upp till ett visst belopp. Det vill säga att man inte ens hinner reflektera över att pengarna är slut på kontot utan direkt börjar man låna pengar på banken. En checkkredit är inte att rekommendera om man har svårt att få pengarna att räcka varje månad då man inte egentligen får något begrepp om hur mycket man faktiskt har att röra sig med då lönen kommit in och alla fakturor är betald. Man kan själv kontakta banken och be dom ta bort den här möjligheten för att undvika att man omedvetet lånar pengar av banken och får betala tillbaka dessa med en massa ränta. Ta kontrollen över din egen ekonomi och få mer pengar över till annat.