Allt fler skriver bloggar dagligen. Det är en trevlig sysselsättning och det är också trevligt när antalet läsare ökar. Det finns vissa saker som är bra att känna till när man bloggar. Förutom att man skall nå ut till den läsarkrets man önskar skall man skriva ett intressant innehåll. För att kunna göra det är det bra att känna till vad man får och inte får skriva på sin blogg. Det finns vissa saker som är bäst att undvika, och även vissa bestämmelser man måste följa enligt lag. Gör man ett misstag är det ofta inte medvetet, men för att undvika att få rättsliga repressalier bör man veta vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Här kommer du få läsa om de allra viktigaste reglerna när det gäller bloggar.

Vem äger upphovsrätten?

När man skriver sin blogg vill man gärna ha med bilder. Det gör att läsaren blir mer intresserad och bloggens helhet ser mer inbjudande ut än om sidan bara är fylld med text. Har du tagit bilderna själva behöver du inte fundera på vem som äger rätten att använda bilderna, men när du använder bilder som någon annan har tagit måste du vara säker på att du har rätt att göra det. Så, tänk på detta när du publicerar bilder, du måste äga bilderna själv eller ha tillåtelse från personen som äger dem. Om du är osäker på vad som gäller kan du enkelt hitta mer information på nätet. Skulle det vara så att du har publicerat en bild utan att ha rätt till det och ägaren märker det är det allra vanligaste att de ber dig ta bort bilden, men i värsta fall kan det bli en rättsprocess.

Vad får man skriva om andra människor?

Det är viktigt att komma ihåg att man måste följa lagar som gäller i det verkliga samhället också på nätet. Det innebär med andra ord att man inte får förtala någon på nätet, det kan man bli stämd för. Har man exempelvis varit med kompisgänget på minigolf Stockholm med trevlig stämning, men blivit otrevligt behandlad av någon annan gäst får man inte skriva ut vem gästen var eller något annat som kan göra att personen kan identifieras. Det man däremot får skriva är om själva situationen. Det är knappast troligt att någon skulle lyckas förstöra en kväll med minigolf så pass att man vill spy ut sin galla på en blogg, men det är bra att känna till vad som gäller. Om man är osäker på vad som är rätt och fel är det alltid bäst att avstå, det är en bra grundregel att ha med sig.