Det finns många som drömmer om att ha en välbesökt blogg, både för att få dela med sig av tankar och erfarenheter, men också för att få extra inkomst. Vad är det som skiljer agnarna från vetet i bloggosfären? Är det personen som skriver? Måste man vara en känd person för att få en stor och välbesökt blogg eller kan vem som helst starta en blogg och arbeta upp den? Svaret på frågan är bloggens innehåll. Självklart blir en blogg som skrivs av en av kändis lättare välbesökt, då den kända personen drar läsare genom sitt namn. Men utan bra innehåll kommer inte så många fler än de som redan beundrar personen att läsa.

Vad är bra innehåll?

Vad är egentligen ett bra innehåll på en blogg? Om man frågar en läsare så blir svaret olika beroende på vem läsaren är. Det kan vara lätt att tro att om man skriver om lite av varje, så fångar man upp många läsare och får en stor läsekrets, men det stämmer inte. Det är lite som med filmer, de personer som gillar actionfilmer vill inte se en actionfilm som egentligen är en romantisk komedi, och tvärt om. Många gånger väljer vi film utifrån genre och detsamma gäller vilka bloggar, vloggar och twitterkonton som vi följer. För att skapa ett bra innehåll måste du välja ett särskilt ämne, alltså en niche, att skriva om. Då kommer de personer som är intresserade av ämnet att återkomma.

Vilken niche?

Vilken niche ska du då välja? Det klokaste är att utgå från dig själv och dina kunskaper. Även om det är väldigt inne med fitnessbloggar om hur du bygger muskler, blir det väldigt jobbigt att behöva läsa in sig på ämnet om man inte kan något. Om du är duktig på smink och frisyrer är det bättre att du satsar på det. Det bästa är att faktiskt nicha inom nichen. Det är många som skriver om smink och därför är det bäst att hitta en bra vinkel, som var man kan köpa smink online till bra pris och alltid se till att vara uppdaterad på olika nyheter. Detta gäller oavsett om du skriver om smink eller om hur man målar katter med oljefärg.

För att få din blogg att växa, få fler besökare, få inkomst, är det viktigt att ha en kontinuerlig konversation med läsarna. När du har skrivit en bloggpost är det viktigt att utvärdera den. Var det många som kommenterade? Fick texten dina läsare att ställa frågor? Var det någon som retweetade den eller länkade till egen blogg? Analysera vilka ämnen som intresserar läsarna och skriv mer om de ämnena. Fråga också läsarna om det är något särskilt som de vill att du ska ta reda på? Det är också viktigt att ge respons till läsarna: om de har gett en kommentar i kommentarsfältet bör du svara på den; helst ett längre svar, särskilt i början. Uppmuntra läsarna att ställa frågor till dig och var lyhörd.