Så mycket som en tredjedel av alla webbsidor på internet drivs av WordPress. Det har bland annat att göra med att WordPress är gratis, lättanvänt och att det finns en mängd olika teman och tillägg att välja mellan. Man kan kortfattat säga att teman ändrar utseendet på din blogg, medan tilläggen ändrar eller lägger till ny funktionalitet.

I detta inlägg kommer vi gå igenom några av de mest populära tilläggen till WordPress. Att kunna installera tillägg förutsätter även att du kör en egen installation av WordPress på ett webbhotell eller liknande, till skillnad från tjänsten WordPress.com som är mer begränsad.

Contact Form 7

Om du vill att dina besökare ska kunna kontakta dig via e-post är ett kontaktformulär ett måste. Contact Form 7 är ett tillägg som ger sig just detta på bloggen. Du kan skräddarsy dina egna kontaktformulär för specifika ändamål och väja vilka fält som är obligatoriska. Det finns även stöd för reCAPTCHA, som är Googles skydd mot skräppost.

Akismet

Spam i kommentarsfälten är inte heller något man önskar på sin blogg och det kan vara tidskrävande att rensa ut. Då kan man installera tillägget Akismet som ser till att hålla skräpkommentarerna borta.

WooCommerce

WordPress är inte bara en bloggplattform utan vad man brukar kalla ett Content Management System (CMS), som kan hantera olika sorters innehåll. Genom att installera det kostnadsfria tillägget WooCommerce kan man förvandla sin WordPress-blogg till en komplett e-handelsplattform, så du kan sälja allt från badrumsbelysning till båtmotorer.

W3 Total Cache och WP Super Cache

Något av ett måste när man kör WordPress är ett cachetillägg. De två populäraste är W3 Total Cache och WP Super Cache. De är ungefär lika bra, så vilken av dem du väljer är lite av en smaksak. Vad dessa tillägg gör är att cacha sidorna på din blogg så de slipper skapas från grunden varje gång en besökare går in på dem, vilket minskar belastningen på servern.

Om du har väldigt många besökare samtidigt kan det annars hända att du överskrider gränsen för hur mycket processorkraft du tillåts använda på ditt webbhotell. Det kan leda till en temporär frysning av din blogg och om det upprepas kan du rent av bli avstängd från webbhotellet. Därför är det viktigt att använda ett cachetillägg.

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

Om man har lagt ner många månader och kanske rent av år på sin blogg är det inte roligt att bli av med allt, om olyckan skulle vara framme. Då kan du använda gratistillägget UpdraftPlus WordPress Backup Plugin för att regelbundet ta backup på din blogg så du kan återställa den om så skulle behövas. UpdraftPlus tar backup både på databasen, tilläggen, dina teman och uppladdade filer och kan vara guld värd om din blogg skulle bli hackad eller liknande, så du snabbt kan återställa allt igen.